>

A lelkiismeretes munkával elkészített trófea vagy preparátum életreszóló emlék, melynek megbecsülés jár. Kifejezésre jut már az elhelyezés módjában, helyében is. Szerencsés dolog, ha egy "vadász-szobában", mint egy szentélyben van módunk tartani fegyvereinket, trófeáinkat, egyéb a vadászattal kapcsolatos tárgyainkat, könyvtárunkat. Ekkor csak a magunk urai vagyunk.

Elvárhatjuk a velünk élőktől, hogy a "kívülállók" számára talán érthetetlen ragaszkodás, amit a vadászember mutat a számára értékes dolgok iránt, tiszteletben tartassék. Receptet adni egy ilyen helyiség berendezéséhez botorság lenne, lévén minden ember más egyéniség és saját ízlése szerint kívánja lakókörnyezetét alakítani.

A falak ne legyenek hófehérek. Egy kellemes pasztell árnyalat kiemeli a koponyák fehérségét. Szemmagasságba helyezzük el őzagancsainkat. A gím, dám, muflon trófeák akkor mutatják meg igazán magukat, ha kicsit magasabban vannak, és "felnézhetünk" rájuk. Ugyanez igaz a fejpreparátumokra is.

A sarkok kihasználatlan területek, de egy 40 cm széles, a szoba teljes magasságában végigfutó, világos színűre pácolt falfelület, remek leehetőséget biztosít pl. vadkanagyaraink elhelyezésére.

A madárpreparátumokat úgy helyezzük el, hogy minden irányból láthatóak legyenek és hozzájuk férjünk tisztítás céljából is.  Kapjanak jó megvilágítást természetese fénynél.

Ha a lakás közös helyiségében vannak trófeáink, célszerű akkor is egy trófeafal kialakítása. Más jellegű tárgyak, képek között kevésbé érvényesülnek. Van aki alátét nélkül, nagykoponyával akasztja falra trófeáit. Ha mindegyiket így egységesen függeszti fel, szép és tudományos szempontból is értékes lesz gyűjteménye.

Az alátétek sokféle változatban készülhetnek, az egyszerű rönkszettől a díszesen faragottig, a természetes színűtől az egyedi színűre pácoltig, szinte kimeríthetetlen a variációk száma. Ezekre is igaz, hogyha egyöntetűek, emelik a gyűjtemény esztétikai értékét. A szerelésnél mindig egyszerű, stabil, de szükség esetén oldható rögzítést alkalmazzunk. Feltétlenül kerüljük a koponyák felesleges fúrkálását, lehetőleg maradjon láthatatlan a rögzítés. Minden trófea a méretével arányos alátétre kerüljön, a felesleges túldíszítettség nem kívánatos. A kikészített kisragadozó bőröket függesztve tároljuk. Jól mutatnak például egy hullatott agancsokból készített fogasszerű akasztón. A vadbőrszőnyeget olyan helyre terítsük pl. egy nagyobb nappaliba, ahol érvényesül. Ne tegyünk rá bútorokat, mert azok lábai maradandó károsodást okoznak a szőrzetben. Lehetőleg óvjuk értékeinket a porozódástól, a cigarettafüsttől, a konyhai gőzök hatásától, a legyek és más rovarok általi szennyeződéstől. A természet, a vad megbecsülése tisztelete fejeződik ki abban, ahogyan a trófeákkal bánunk.

Elérhetőségek

© 2017. Minden jog fenntartva.