>

A madarak kezelése, szállítása, tárolása

A vadászat során elejtett szárnyasvad birtokbavétele után, ha úgy döntünk, hogy azt mint trófeát meg kívánjuk örökíteni, átvizsgáljuk. Tollazata közé fújva megkeressük a lövéstől, elfogástól esett sebeket. A kiömlött vért felitatjuk, majd a sebhez nedvszívó anyagot, vattát vagy papírzsebkendőt teszünk a további szennyeződést elkerülendő. Ugyanígy járunk el a kloáka, a száj-, és orrnyílások esetén is, megakadályozva ezzel a begy, illetve a tollazat béltartalommal való bepiszkolódását. Ezek a területek különösen romlásveszélyesek. Leghelyesebb a madarat lábainál felfüggesztve kihűteni.

Feltétlenül kerüljük el a további sérüléseket! Az apportírozó kutyától mihamarabb vegyük el! Ne tegyük aggatékra hagyományosan a nyaknál függesztve, mert a nyaktollak összetörnek. Ne tegyük tarisznyába, és semmi esetre sem műanyag nylon zacskóba.

Nyáron a végbélnyíláson át zsigereljük ki a madarat az ismert módon, és finom konyhasóval sózzuk a szemkörnyékét, a szájzugot, a végnél környékét. Feltétlenül kerüljük, hogy húslegyek a madárhoz férjenek. Percek alatt képesek petéket lerakni még a szennyezett nedves tollakra is. Meleg időben a lárvák kikelve hihetetlen kárt okozhatnak. Ha módunkban áll, kerüljön mihamarabb a műhelybe. Amennyiben ez nem megoldható gondoskodnunk kell a hosszabb ideig történő romlásmentes tárolásról.

A kihűlt madár tollait vizes szivaccsal megtisztítjuk a vértől, sártól, egyéb szennyeződésektől, megelőzve a maradandó foltok keletkezését. Ezt követően nyújtott testhelyzetben, összecsukott szárnyakkal, lábait is kinyújtva, újságpapír hengerbe csavarjuk vigyázva a kormánytollak épségére, majd műanyag fóliába csomagoljuk, melyet gumigyűrűvel zárunk. Ezután az élelmiszerekhez hasonló módon fagyasztóládában lefagyasztjuk. Az ily módon tárolt madár kb. -20 celsius fokon tartva akár 1-2 év múlva is feldolgozásra alkalmas. A fólia nélkül fagyasztott tetem oly mértékben kiszárad (különösen a koponya, illetve a lábak), ami rendkívül megnehezíti a későbbi nyúzást. A fagyasztott madár bármikor szállítható, jégakkuval, vastagon újságpapírba csomagolva akár két napot is kibír károsodás nélkül.

Elérhetőségek

© 2017. Minden jog fenntartva.