>

A szőrmés vad kezelése, szállítása, tárolása

A kistestű emlősök esetében, a madaraknál ismertetett eljárás alkalmazandó.

Ragadozó kisemlősöknél legyünk arra figyelemmel, hogy a tömör bunda miatt a kihűlés lassabban megy végbe. Feltétlen függesztve hűtsük ki az állatot. A ragadozók emésztőcsatornája bomló fehérjéket tartalmaz, amely fokozottan romlásveszélyes. A talajjal, betonfelülettel érintkező oldal, különösen a hastájék hamar "megzöldül", a szőrzet bepállik és alkalmatlanná válik a preparálásra.

Nagyvad esetében szintén már a vadászterületen elkezdődik a későbbi munka előkészítése. Először is el kell dönteni, milyen formában kívánjuk megőrizni az illető vadat. Már a zsigerelésnél eltérően kell eljárni, ha egészben preparáljuk, ha fél preparátumot készítünk illetve a vadbőrszőnyegek esetében.

Legegyszerűbb dolgunk a szarvasfélék és a muflon esetében. Ezekből rendszerint aláfilcezett, fej nélküli szőnyeg készül rövid lábbal. Ekkor a vad nem igényel eltérő kezelést. Feltörés, a fej-, és lábvégek levágása után nyúzzuk a vadtestet.

Vaddisznó, medve, más nagyragadozók esetén, ha szőnyegnek szánjuk a bőrt, akkor a hátára fektetett vadat a test középvonalán felvágjuk a végbéltől az állkapocsig. A hátsó végtagokon a karmokat, illetve a patákat kiízesítjük, majd a mellső végtagoknál ugyanígy járunk el. A lábak hátsó oldalát egyenesen végigvágjuk a könyökízületig, innen a láb belső oldalán a málakon szimmetrikusan haladva a testközepén ejtett vágásig. A farkat tőben leválasztjuk a testről és a bőrben hagyjuk. A test nyúzása után óvatosan az alsó oldalán végigvágjuk fejtjük ki a farokrépát. A bőrt a testről a hártyák mentén, tenyérrel és a kés nyelével segítve választjuk el, szükség esetén óvatos metszésekkel is segítve. Vigyázzunk, hogy ki ne vágjuk a bőrt és ne ejtsünk vakmetszéseket sem. A fej nyúzásakor a fülgombát egészen a koponyánál vágjuk át, a szájszélek, a szemkörnyék, az orrporc nyúzásakor minél több részt hagyjunk a bőrön, később óvatosan innen faragjunk le húsoláskor.

Egész preparátumhoz rögzítjük a szükséges adatokat. A hasoldali vágás csak a szegycsont elülső végéig tartson. A nyak kibontásához a háti oldalon a tarkótól  a lapockáig folytassuk a vágást. Aganccsal, szarvval rendelkező fajoknál, Y alakú felvágást alkalmazzunk. Az agancstöveket éles késsel, körben kibontva nyúzzuk ki a fejet.

Fél preparátumnál szintén a méretfelvétel az első lépés. Ezután a fent említett módon nyúzzuk ki a nyakat és a fejet. Nagyon fontos, hogy elegendő bőrt hagyjunk meg. Lapocka mögött a hát vonalára merőlegesen vágjuk le a bőrt.

A lefejtett bőrt terítsük ki húsoldalával felfelé és jól simítsuk ki. Figyeljünk a szélekre. A testmeleg bőr összehajlott széle meleg időben fél óra alatt megpállik, a szőrzet kihullik.

A kiterített bőrt finom konyhasóval alaposan dörzsöljük be. Sózáshoz kizárólag konyhasót (NaCl) használjunk. Ne takarékoskodjunk vele. A fejbőrt különösen a szemek, a szájszélek, a fültövek és kívül a fülkagyló táját bőven sózzuk. Hagyjuk a bőrt így kiterítve egy napig, míg a vadvíz kicsorog belőle. Másnap a hasszéleket és a végtagokat behajtjuk, majd feltekerjük fejtől a farok felé.

Műanyag ládába tesszük, alulra néhány lécdarabot helyezünk, melyek a ládát teljesen keresztbe érik, hogy ne álljon a bőr a később kifolyó lében. A levet így is ki kell öntetni alulról. Az így kezelt bőrök hónapokig eltarthatóak, de óvni kell őket a rovarkártevők hozzáférésétől. Ha lehetséges kerüljön mihamarabb feldolgozásra.

Elérhetőségek

© 2017. Minden jog fenntartva.